Nieuws

Algemeen bestuursvergadering KBO Zeeland

Het Algemeen Bestuur van KBO Zeeland bestaat uit het Dagelijks Bestuur en de vertegenwoordigers van de 4 kringen. Op 14 september j.l. kwam het algemeen bestuur ter vergadering bijeen, daarbij waren ook de werkgroep PR en Communicatie en de commissie Ontwikkeling en Ontspanning aanwezig.
Klik hier voor een beknopt verslag van de vergadering >>


Het coronatoegangsbewijs

Iedereen heeft vanaf 25 september een coronatoegangsbewijs nodig om binnen te komen in onder meer de horeca (behalve buiten op het terras), de bioscoop, het theater of muziekcentrum. Zo'n bewijs is niet nodig in het openbaar vervoer en overheidsinstellingen; daar blijft een mondkapje verplicht.
Coronatoegangsbewijs, coronapas, vaccinatiebewijs: wat betekent dat allemaal?
Deze termen worden door elkaar gebruikt, maar in alle gevallen bedoelt men hetzelfde. Het bewijs geeft aan dat iemand aan een van onderstaande voorwaarden voldoet:

  • hij/zij is 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd;
  • heeft een negatieve PCR-test of antigeentest die niet ouder is dan 24 uur. Voorlopig zijn de tests gratis;
  • heeft een herstelbewijs (na doormaken van een besmetting met Covid-19) dat niet  ouder is dan zes maanden.

Het vaccinatiebewijs op papier is een jaar geldig; daarna moet het opnieuw aangevraagd worden.
Het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app heeft geen einddatum.

Lees hier verder >>

Coronatoegangsbewijs niet nodig voor activiteiten afdelingen

Per 25 september zijn gewijzigde coronamaatregelen van kracht. De 1,5 meter afstand verdwijnt, net als het maximum aantal personen dat bij elkaar mag komen. Dat is goed nieuws voor de activiteiten van de afdelingen! Ook zijn alle evenementen weer toegestaan, wat betekent dat het verenigingsleven weer volop van start kan. Overige basisregels blijven gehandhaafd – handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten en ventilatie van binnenruimten.

Lees verder >>


Landelijk met uw afdeling in het zonnetje tijdens de Nationale Thuisbingo

Wilt u met uw afdeling landelijk in het zonnetje staan? Doe dan nu op een gemakkelijke manier mee aan De Nationale Thuisbingo. U biedt de leden op deze manier een laagdrempelige wekelijkse activiteit aan, in de veiligheid van hun eigen omgeving vanachter hun eigen laptop/pc/tablet.

Ook bestaat de mogelijkheid gebeld te worden door een vrijwilliger van KBO-PCOB, voor een gezellig praatje. Leden die meedoen aan de Thuisbingo en zo’n gesprekje willen, klikken hiervoor op de ‘Bel me-knop’ op het scherm.

Het enige wat u hoeft te doen is uw afdeling aanmelden bij de projectleider (Saskia van Veen). Lees hier verder hoe dat eenvoudig kan.

Activiteiten weer opstarten

Hoe kunnen Afdelingen weer opstarten met activiteiten?

Hierbij wat praktische tips

Wij krijgen vragen binnen van Afdelingen die willen weten hoe zij het beste weer kunnen beginnen met het organiseren van activiteiten. Wij hebben de nodige websitepagina’s van met name de rijksoverheid bekeken en hebben daaruit de volgende conclusies getrokken.
Activiteiten organiseren kan eigenlijk op twee manieren, nl. met een CoronaCheck-app of van tevoren een gezondheidscheck. 

Lees hier verder.

Valse e-mails namens het 'CJIB' in omloop:

Openstaande schuld van € 750,00

met kenmerk BNL-924375'

21-08-2021
Er zijn spookfacturen namens het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in omloop. Je zou een openstaande schuld van 750 euro hebben onder kenmerk BNL-924375. Betaal je niet voor 19 augustus? Dan komt de gerechtsdeurwaarder even langs. Klanten van twaalf banken zijn doelwit van deze oplichters, maar hoe kun je deze valse mail herkennen?

Lees verder in dit document >>

Wat te doen met een telefoontje door een onbekend, buitenlands nummer?

19-08-2021
De telefoon gaat en er verschijnt een onbekend nummer uit het buitenland, zoals Algerije of Tunesië. Wat kun je dan het beste doen en vooral, wat niet?
Criminelen proberen via allerlei digitale wegen toe te slaan. Ze verzinnen telkens nieuwe, frauduleuze trucs. Zo is er vrijwel wekelijks een nieuwe nepmail in omloop.

Telefonische fraude

Er zijn ook criminele bellers actief. Vaak bellen zij vanuit landen buiten Europa. Je ontvangt een gemiste oproep van een telefoonnummer dat je niet kent, waardoor je toch benieuwd bent wie er gebeld heeft. Bel je terug, dan hoor je een bandje of alleen een kiestoon, maar zonder dat je het door hebt lopen de kosten dan al flink op. Deze manier van fraude via buitenlandse telefoonnummers wordt ook wel 'Wangiri fraude' genoemd.

Het advies

Allereerst is het natuurlijk verstandig om niet op te nemen en niet terug te bellen als u een onbekende, buitenlandse oproep krijgt. Het is verstandig om het nummer even op te zoeken in Google. Misschien ziet u meer klachten voorbijkomen of staat het nummer al bekend als frauduleus. Als dit het geval is, dan kunt u het nummer blokkeren en uw provider informeren. Providers kunnen een buitenlands nummer van criminelen voor al haar gebruikers blokkeren. Meer over het stoppen van ongewenste telefoontjes >>

Slachtoffer, wat nu?

Als u een hoge rekening heeft ontvangen door deze criminele truc, moet u contact opnemen met uw provider. Die moet namelijk kunnen bewijzen dat u daadwerkelijk gebeld heeft. U kunt, als u er niet uitkomt, uiteraard ook naar de geschillencommissie of de rechter stappen. U heeft als consument rechten, dus het advies is: laat het er in geen geval zomaar bij zitten.

Nationale Ouderdag vieren we samen!

18-08-2021
De Verenigde Naties hebben 1 oktober uitgeroepen tot Internationale Dag van de Ouderen. De 'Nationale  Ouderendag' is een jaarlijks terugkerend evenement op de eerste vrijdag van oktober. Deze dag worden individuele wensen van ouderen vervuld. In 2021 vindt de 'Nationale Ouderendag' plaats op vrijdag 1 oktober. 

Organiseer een activiteit voor ouderen in je  buurt! 

Ouder worden doe je samen en dat vieren we met iedereen in Nederland. Doe ook mee! Organiseer  met je club, bus of organisatie een feestelijke  activiteit voor de ouderen in je buurt. Van een  fancy fair tot een gezellige middag met workshops  en taart. Alles mag, iedereen is welkom. Zo laat je ouderen met je kennismaken en geef je hen de kans  nieuwe mensen te ontmoeten! 

Organiseer een feestelijke activiteit. Doe je ook  mee?. 

Hoe werkt het? 

• Bedenk een leuke activiteit – met hulp van de tips en ideeën van het Ouderenfonds. 
• Geef je op voor Nationale Ouderendag, vul het  aanmeldformulier in. 
• Nodig ouderen uit met hulp van de PR toolkit  (binnenkort online) 
• Pak je feestpakket uit! 
• De actuele RIVM-richtlijnen zijn leidend Het Ouderenfonds helpt je graag op weg. Bekijk  onze tips en ideeën.  

Feestpakket en PR toolkit 

Na aanmelding bij het Nationaal Ouderenfonds ontvang je uiterlijk eind september een feestpakket  thuis. De inhoud van het pakket wordt afgestemd  op het aantal ouderen dat je verwacht.  
Let op: meld je snel aan, want op=op! 
Natuurlijk hoop je dat er ook veel mensen gaan  komen! In de PR Toolkit vind je tips een poster,  flyer, persbericht en teksten die je zelf kunt aan passen. De toolkit is vanaf 1 augustus beschikbaar. Meld je vóór 1 september aan, dan ontvang je  uiterlijk eind september het feestpakket thuis  (op=op)! 

Gratis online webinar ‘Iedereen is van harte  welkom!’  

Dinsdag 7 september kun je gratis deelnemen aan  een online webinar voor Nationale Ouderendag.  Hierin wordt besproken hoe je een leuke activiteit  organiseert en hoe je ervoor kunt zorgen dat nieuwe  ouderen zich welkom voelen. Aanmelden kan op de website
Vragen? 
Heb je vragen over Nationale Ouderendag?  Neem dan contact met het Ouderenfonds op via  088 344 2000 of stuur een e-mail naar nationaleouderendag@ouderenfonds.nl

Het nationaal ouderenfonds vervult wensen.

Veel ouderen hebben een wens die ze moeilijk  alleen kunnen vervullen. Bijvoorbeeld omdat ze  alleen zijn of lastig op pad kunnen. Op 'Nationale Ouderendag' vervult Het  Nationaal Ouderenfonds ieder jaar samen met  lokale comités, bedrijven en vrijwilligers  duizenden van deze wensen. 
Ouderen dienen een wens in die ze moeilijk  alleen kunnen realiseren. Vaak gaat het om  kleine wensen, zoals nog eenmaal het ouderlijk  dorp bekijken, een kroket uit de muur trekken,  een trouwjurk passen, samen op pad of  herinneringen ophalen op het strand.  
Kijk op de site van het Ouderenfonds voor de  mogelijkheden.

World Cleanup Day

18-08-2021
Zwerfafval staat al jaren in de top 3 van erger-nissen. Dat is een goede reden om elkaar  zoveel mogelijk bewust te maken van de effecten van zwerfafval en hoe we samen een  verschil kunnen maken. 
Samen het verschil maken, dat is waar World Cleanup Day om draait. Nederland Schoon steunt dit mooie initiatief van de Plastic Soup Foundation. Op zaterdag 18 september  gaan over de hele wereld mensen de straat op om hun buurt zwerfafvalvrij te maken.  Dat levert een schonere omgeving op én een prachtig, wereldwijd signaal dat iedereen  een belangrijke bijdrage kan leveren! 
Meld nu je actie alvast aan 
Zet jij de World Cleanup Day ook alvast in je agenda en op de kaart? Geweldig! Kijk hoe  jij in actie kunt komen. 
Ik doe mee: klik hier

Nextdoor

18-08-2021
Beter een goede buur dan een verre vriend
Heb jij ook zo’n buur die Goud waard is? Iemand die altijd klaarstaat, iets speciaals voor de buurt  heeft gedaan, regelmatig pakketjes aanneemt of zorgt dat het straatbeeld mooi blijft? Zet hem of haar  dan tijdens Burendag op 25 september in het zonnetje via de Gouden Buurt Award 2021. 
Het werkt eenvoudig: jij nomineert je buur op de website van Nextdoor, en je krijgt een unieke award  thuis gestuurd. Jij kiest zelf hoe en wanneer je de award overhandigt.
Nomineer jouw buurt  
Met de waardering die jij geeft staat jouw Gouden Buur in een mooi rijtje unieke buren in Nederland.  Een klein gebaar met grote impact, want is waardering niet het meest waardevolle cadeau om te  krijgen van je buren?  
Deze week is het Pride week en buren vanuit het hele landkomen samen om dit te vieren. Wij geloven  dat iedereen zich welkom moet voelen in zijn of haar buurt. Dit is het moment om je steun voor gelijkheid en diversiteit te tonen en te helpen bouwen aan een meer inclusieve buurt. 

Lang leve onze leden! Dat vieren we met een groots prijzenfestival

Er zijn verschillende redenen waarom mensen lid worden van KBO-PCOB: de belangenbehartiging, de activiteiten bij de afdelingen en het Magazine. Maar dat het lidmaatschap ook geld en voordeel oplevert, moeten we zeker niet onderschatten.
Om ons mooie ledenvoordeel eens goed in het zonnetje te zetten, pakken we deze lente groots uit met een Prijzenfestival van KBO-PCOB-Ledenvoordeel. We geven meer dan 100 prijzen weg met een totale waarde van zo’n 20.000 euro! Van een e-bike, hotelcadeaubonnen, smartphones en radio’s tot een hometrainer, airfryers en vele andere mooie prijzen. Bent u lid van KBO of PCOB? Mooi! Dan kunt u nog tot en met 30 juni meedoen met deze geweldige actie.
Hoe doet u mee? Heel eenvoudig: ga naar www.kbo-pcob-voordeel.nl/prijzenfestival en vul daar uw naam en e-mailadres in op het formulier. Zo maakt u kans op één van de 100 prijzen en ontvangt u in de toekomst onze digitale nieuwsbrief met interessante voordelen. De trekking van de prijswinnaars vindt plaats op 14 juli. Alle prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht.
Veel succes en alvast veel plezier met uw prijs!